ENGLISH

 
 

 

A pörkölő

A Costa Kávéfeldolgozó Kft. 2004-ben jött létre, manufaktúraként működő kávépörkölő üzemként, mely kezdetben a Costa cégcsoporthoz tartozó kávézókat volt hivatott ellátni, friss pörkölésű arabica kávéval.

A cég folyamatos fejlődésével tevékenységünk nyerskávé importálással, értékesítéssel és partner üzleteink számára pörkölt kávé eladással bővült. Cégünk a minőségi kávé elkötelezett híve, ezért a zöldkávé beszerzésénél szakembereink közvetlen kapcsolatban állnak a világ több országában a termesztökkel és a legrégibb gyarmati időktől működő felvásárló cégekkel.

A pörkölő üzem a piliscsabai Pázmány Péter Katolikus Egyetem területén található, gyönyörű környezetben. Nagy múlttal rendelkező pörkölő gépgyár által készített korszerű gépekkel, speciális technológiával, a nyers kávészemtől a csomagolásig állandó figyelemmel kísért munkafolyamatokkal, magas minőségben állítja elő a mindig friss pörkölésű kávét.


A kávébab útja

Két fő fajta kávébabot különböztetünk meg: a coffea arabica és a coffea canephora, azaz robusta néven. Az arabica a legrégebben ismert kávéfajta, a világ kávétermelésének mintegy 70%-át adja. Az arabica fajta általában magasabb, vulkanikus eredetű talajon, 1500-2000 m tengerszint feletti magasságban terem. Az arabica termesztése nehezebb, miután ki van téve a növénybetegségeknek, ennek megfelelően az ára is magasabb, mint a kis szemű, kevésbé zamatos robustának.

A kávébab cserjén terem, trópusi vagy szubtrópusi környezetben. A kávécserje jázminillatú virágokat hoz, gyümölcsét pedig cseresznyének nevezik. Mindegyik cseresznye belsejében, gyümölcshústól és héjtól védetten, két kávébab lapul. Minthogy egy font (0,453 kg) pörkölt kávé elkészítéséhez négyezer babra van szükség, kevés árucikk igényel ennyi gondoskodást.

A kávécseresznye szüretelését a feldolgozás követi, amely történhet nedves és száraz eljárással egyaránt. A válogatási, osztályozási módszerek termőterületenként változnak, egyedül a méret szerinti osztályozás egységes.

A kávéfeldolgozásban részt vevő összes művelet közül a leggyorsabb és legkritikusabb a pörkölés. A kávépörkölés nagyon felelősségteljes, nehéz munka, mivel a kávébab ekkor kapja meg végleges ízét. A pörkölésnél nagyon fontos az állandó figyelem, mert a kávészemek szinte másodpercenként változnak . A Mester dönti el mikor készült el a „Gőzölgő Fekete” alapanyaga.

 

Pörkölési módok:
Bécsi pörkölés világos pörkölési mód, magas koffeintartalma és lágy selymes íze miatt reggelihez, illetve tejes kávénak ajánlott
Francia pörkölés középbarna pörkölési mód, bármilyen kávéital elkészítéséhez ajánlott, közepes koffeintartalmú
Olasz pörkölés sötétbarna, feketés színű pörkölési mód, olajos felületű kávészemek jellemzik, a végtermék íze kesernyés, kiváló rövidkávé készíthető belőle

Kávé a régi Budapesten

A kávénak a régi Budapesten két alapváltozata létezett: a fekete és a fehér, vagyis a világos tejeskávé. A kettő közti átmenet a tej arányának függvényében (fél)barnának minősült. Mivel a tejeskávét akkoriban még Európa-szerte tehéntől származó, igazi tejjel készítették, lehetett rajta föl – aki nem szerette, az szűrve kérte. Volt persze tejszín vagy tejszínhab is. Az ízhatás szempontjából az sem mellékes, hogy az egészet azután kisebb vagy nagyobb csészéből, netán üvegpohárból hörpöljük fel: így állt össze a pontos rendelés a konyha felé olyasformán, hogy "hosszú félbarna szűrve, habbal, csészében a szerkesztő úrnak".

Ha ismerte a kávést, a pincért vagy valamelyik törzsvendéget, beülhetett úgy is, ha egy vasa sem volt. Elolvasta a lapokat, ivott két pohár vizet, aztán maradt még egy kicsit. Hiszen ingyen volt a fűtés, a világítás, a beszélgetés.

Milyen a jó nyerskávé?

- héja élénk vörös
- húsa élénk ragadós sárga
- babalakú egészséges mag

Rendelés

itt a weboldalunkon is megrendelheti a kívánt kávét, kattintson ide>>


Cafe Mistral Kft.
cím: 2090 Remeteszőlős, Nap utca 19.
telefon: 06 30 953 7723
e-mail írása
© Minden jog fenntartva